خرابی گیربکس یکی از مواردی است که افراد را با مشکلات بسیاری مواجه میکند. برخی افراد با مراجعه منظم به تعمیرگاه و انجام سرویسهای دورهای سعی میکنند تا جلوی خرابیهای ناگهانی را بگیرند و با مشکلاتی نظیر ماندن در راه مواجه نشوند. این روش را میتوان یکی از بهترین روشهای نگهداری خودرو دانست. اما گاهی اوقات ممکن است در اثر اتفاقاتی گیربکس زودتر خراب شود. گیربکس هم مانند بسیاری از قطعات مکانیکی دیگر در هنگامی که با مشکل و خرابی مواجه میشود، علائم خرابی را بروز میدهد و با دقت به این علائم میتوان با مراجعه به تعمیرگاههای مناسب اقدامات لازم برای رفع خرابی را انجام داد.
داشتن اطلاعات در خصوص علائم خرابی گیربکس شاید مهمتر از بسیاری بخشهای دیگر باشد؛ زیرا بروز مشکلات در آن میتواند ماشین را از حرکت باز دارد و به احتمال زیاد نیاز است از جرثقیل برای بردن خودرو تا تعمیرگاه استفاده شود. پس بهتر است با توجه بیشتر به این علائم قبل از خراب شدن گیربکس آن را تعمیر کرد. همچنین لازم به ذکر است، در صورت نیاز به خرید واکس لاستیک با کیفیت بالا و بهترین قیمت از تولیدی تخصصی هافنر، میتوانید کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره رایگان و همچنین ارتباط با مدیریت جهت ثبت سفارش، کلیک کنید.
علائم خرابی گیربکس اتوماتیک
گیربکس اتوماتیک یا جعبه دنده خودکار از محبوبترین امکانات خودرو در میان رانندگان به حساب میآید که دیگر نیازی به تعویض دنده دستی و پدال کلاچ نخواهد بود. در خودروهای گیربکس اتوماتیک به خلاص شدن دنده نیازی نبوده و سیستم جعبه دنده خودرو را تا زمان حرکت مجدد در همان وضعیت نگه میدارد. اما در خودروهای گیربکس دستی در هنگام توقف باید دنده خلاص شود، در غیر این صورت موتور خاموش خواهد شد.
دلایل خرابی گیربکس اتوماتیک این است که جعبه دنده اتوماتیک عملکرد خودکار دارد اما راننده باید رفتار درستی داشته باشد تا این سیستم دچار مشکل نشود. در هنگام استفاده از این سیستم باید از تغییر حالتهای ناگهانی و استفاده از حالت مغایر با شرایط خودرو جدا خودداری کرد. از علائم خرابی گیربکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1. از انتخاب حالت Drive در وضعیت خلاص با پای روی پدال گاز خودداری کنید.
2. قبل از توقف کامل خودرو حالت park را فعال کنید.
3. از حرکت با دنده خلاص در سرازیریها اجتناب کنید.
4. علائم خرابی ساعت گیربکس را چک کنید.
5. از روغن گیربکس مخصوص خودرو استفاده کنید.
6. سرویس دورهای را به صورت منظم انجام دهید.
7. از تغییر وضعیت دنده جعبه دنده ( P-R-N-D ) در زمان حرکت خودرو پرهیز کنید.
نشانههای خرابی گیربکس اتومات
گیربکس خودکار از یک سیستم مکانیکی و رایانهای پیچیده تشکیل شده است، از این رو اگر در مراقبت و نگهداری آن سهلانگاری کنید و در صورتی که خرابی روغن گیربکس به سرویس نیاز داشته باشد و آن را نادیده بگیرید، هزینه و زحمت زیادی برایتان خواهد داشت. خرابی و مشکلات جعبه دنده اتوماتیک به صورت علائم و اخطارهایی ظاهر میشوند که باید آنها را جدی بگیرید. از شایعترین نشانهها و علت خرابی گیربکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1. احساس لرزش در جعبه دنده
2. صدای ناله، وز وز یا کوبش در حالت دنده خلاص
3. استشمام بوی سوختگی
4. خارج شدن دنده از جای خود
5. نشت روغن گیربکس و کاهش سطح روغن
6. روشن شدن چراغ اخطار موتور خودرو
7. درگیر نشدن گیربکس یا تأخیر در حالت خلاص و حرکت
8. چراغ چک موتور روشن شود
9. خودرو روی دنده است ولی حرکت نمیکند
10. اتومبیل قدرت کافی را ندارد
11. پدال کلاچ درست کار نمیکند
خرابی قیفی گیربکس
از نشانههای خرابی گیربکس میتوان به خرابی قیفی اشاره کرد. این قطعه بین قطعات دوار و ثابت یک موتور یا سیستم متحرک قرار میگیرد. این قطعه از نشتی روغن و سیالات به هنگام چرخش شفت جلوگیری و مانع از ورود گرد و غبار و آلودگیهای مختلف به محفظه سیستم میشود. بخش بیرونی میتواند شامل جداره فلزی باشد. برای آببندی مناسب بخش داخلی دارای لبهای از جنس الاستومری و پلیمری است که شفت را آببندی میکند.
قیفی گیربکس که در مواردی به آن کاسه نمد قیفی گیربکس نیز میگویند بهتر است بعد از باز کردن گیربکس برای رفع خرابی گیربکس اتوماتیک تعویض شود. برای این کار باید با باز کردن اجزای داخلی گیربکس آشنایی داشته باشید در غیر این صورت این کار را به یک تعمیرکار بسپارید.
علائم خرابی توربین گیربکس
دانستن علائم خرابی توربین گیربکس اتوماتیک باعث میشود در هزینه تعمیر آن صرفهجویی کنید. به عبارتی به عنوان یکی از اجزای کلیدی خودرو باید به درستی کار کند تا از سواری نرم اطمینان حاصل شود. در خودروهای گیربکس دستی رابط بین گیربکس و موتور کلاچ است ولی در خودروهای مجهز علت خرابی گیربکس اتومات ارتباطی با کلاچ و پدال سوم ندارد. بنابراین مسئول ارتباط بین گیربکس و موتور قطعهای به نام مبدل گشتاور یا توربین است.
برای این که خیلی روشنتر کار اصلی توربین گیربکس را درک کنید باید گفت کار این قطعه پمپاژ کردن روغن جهت انتقال نیرو از موتور به گیربکس است و برای این که گیربکس شتاب بگیرد نیازمند این است که توربین عملیات شتابدهی را منتقل کند. زمانی که پیشرانه با سرعت و دور موتور کم فعالیت میکند، مانند هنگام توقف کامل در ترافیک یا چراغ قرمز فشار ورودی به مبدل گشتاور کم است و بنابراین برای متوقف نگه داشتن خودرو کمی فشار بر پدال ترمز این کار انجام میشود. نشانههای خرابی گیربکس البته خرابی توربین گیربکس به شرح زیر است.
1. از دنده خارج شدن
2. گرمای بیش از حد
3. روغن گیربکس آلوده
4. افزایش سرعت استال
5. صداهای غیرمعمول
کلام آخر
گیربکس اتوماتیک خودرو به عنوان یک انتقالدهنده نیرو موتور به چرخها وظیفه مهم و حیاتی بر عهده دارد و با توجه به نوع عملکردش به توجه و مراقبت بیشتری نسبت به گیربکس دستی نیاز دارد. در این مطلب سعی کردیم به دلایل و علائم خرابی گیربکس اتوماتیک اتومبیل اشاره کنیم تا مطمئن شوید مشکلی برای گیربکس خودکار خودروی شما به وجود نیامده است یا در صورت بروز چنین مشکلاتی سریعاً به تعمیرگاه متخصص و مجرب مراجعه کنید. زیرا اغلب علائم خرابی گیربکس به صورت جزئی نمایان میشوند و نادیده گرفتن آنها به تعمیرات پرهزینه و زمانبر منجر خواهد شد.